De 7 zonden bij hondentraining

Bepaalde “zonden” worden bij hondentraining veel begaan… Als je uw hond iets probeert aan of juist af te leren, wil dat ondanks uw goedbedoelde pogingen het soms niet lukken. Dit betekent echter niet dat uw viervoeter hardleers is. Vaak laat het zien dat je als verzorger in één van de bekende valkuilen bent getrapt. We zetten 7 veel voorkomende zonden bij hondentraining op een rij…

Fout #1: Onduidelijk commando geven

De hond is niet hardhorend. Als hij het commando kent, volstaat een enkel commando. Elk volgend woord is overbodig en ondermijnt uw autoriteit. Als je ‘kom nou eens hier!’ brult, komt waarschijnlijk niet. Je vertelt nu meer iets dan dat je een duidelijk commando geeft.
Het is beter om na het commando te wachten en je hond te belonen zodra hij komt. Op die manier zal hij de het commando gaan koppelen aan de handeling die hij uitvoert en die beloond wordt.

 

Fout #2: Het continu benoemen van commando

De hond ligt, u loopt van hem weg en u herhaalt continu ‘blijf’. Zodra u zwijgt, rent de hond stralend achter u aan. Omdat hij heeft geleerd: Zolang het commando klinkt, mag ik niet bewegen. Oefen in dit geval met één keer het commando noemen en belonen als het goed gaat. Ook dit is een training die vraagt om veel herhaling en dus veel geduld, maar die zeker vruchten afwerpt.

Veel geduld is bij hondentraining natuurlijk wel gevraagd. 

 

Fout #3: Commando te vroeg

Geef niet alvast het commando ‘blijf’ terwijl dit pas over een aantal meter geldt. Dit snapt je hond niet waardoor hij de koppeling tussen het commando en het juiste gedrag niet kan maken. Wacht tot de hond in de buurt of juiste plek is.

Iets wat ook onder deze zonde valt is twee commando’s tegelijk roepen. ‘Kom hier en zit’ is een veelgehoorde combinatie, maar die voor honden eigenlijk vaak te moeilijk is, omdat het twee commando’s en twee gewenste gedragingen bevat. Beter is om de hond eerst naar de juiste plaats te laten gaan, en pas daarna te vertellen wat hij daar moet doen.

 

Fout #4: Beloning te laat

Een hond wil graag erkenning voor wat hij heeft gedaan en het belonen is ook een effectieve methode tijdens de hondentraining, mits dit op het juiste moment gedaan wordt. Zit er te lang tussen het goede gedrag en de beloning, dan zal je hond deze niet meer aan elkaar kunnen koppelen. Natuurlijk is hij evengoed blij met een aai of een snoepje, alleen zal dit niet helpen voor het aan – of afleren. De viervoeter zal eerder denken dat dit het resultaat is van zijn gebedel, met alle gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk om uw hond direct na zijn positieve actie te belonen zodat hij de juiste koppeling kan maken.

Hondentraining: geef beloning op tijd

Fout #5: Nalatigheid en alleen belonen met snack

Wanneer u altijd consequent bent geweest en nu nalatig wordt met de beloning, kan de hond hier op reageren. Het gewenste gedrag zal minder voorkomen. Bouw de snoepbeloning langzaam af naar een lagere frequentie of ander moment in de oefening. Stem beloning blijft altijd aanwezig net als de echte beloning aan het einde van de oefening! Wissel een snoepje eens voor een speeltje, dit is voor veel honden net zn grote beloning.

Denk eraan; Zou u gaan werken bij de baas als uw salaris aan het einde van de maand niet betaald werd?

 

Fout #6: Als woord en gebaar elkaar tegenspreken tijdens de hondentraining

Honden interpreteren gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, de nadruk van woorden en een combinatie van al deze factoren. Als uw houding en gebaren niet overeenkomen, bent u verloren. Als u trilt van woede en ‘kom hier’ roept, kunt u lang op de hond wachten. Uw hond moet het als positief ervaren om naar u toe te komen. In dit voorbeeld vertelt uw houding hem dat u niet blij bent en dat hij dus maar beter een blokje om kan lopen.

Fout #7: Je oefent alleen op de hondenschool

Vol goede moed begint u samen met uw hond aan een cursus bij hondentraining Zeeland. Als ze ergens weten hoe je hondentraining in moet zetten is het daar, toch? Klopt! Maar het gaat alsnog fout wanneer je het geleerde alleen daar toepast. Doe alles wat u op de cursus leert ook thuis en buiten tijdens het uitlaten. Zo wordt het voor je hond eerder een gewoonte en voorkom je bij hem het idee dat hij je alleen tijdens de cursus hoeft te gehoorzamen. Bovendien kom je op deze manier ook goed achter waar u en uw hond nog moeite mee hebben, daar kunt u op een volgende cursusdag dan specifiek vragen over stellen en mee oefenen.

 

 

Hondentraining Zeeland is mede door de inzet van tal van vrijwilligers in staat is om de lessen te verzorgen. We hopen dit de komende periode te kunnen voortzetten en uitbreiden zodat we op verschillende takken van de hondensport te kunnen voorzien.

 

Wij staan altijd open voor geïnteresseerden die graag zouden lesgeven.
Ben je evt. al in bezit van diploma’s in de gehoorzaamheid, behendigheid of andere discipline(s) en zou je graag komen lessen geven . Neem gerust contact op ;0)