Zou de Speur en Spel cursus wat voor u zijn?

Tijdens cursus leert de hond een voorwerp te verwijzen. Aansluitend wordt er naartoe gewerkt dat u samen met uw hond een spoor kunt uitwerken met daarop een voorwerp. In gevorderd stadium een persoon op te speuren of in bepaald gebied grote voorwerpen te vinden is in deze cursus ook van toepassing. Dat de hond verschillende toestellen zelfstandig kan nemen en dat u met de hond los kunt werken is ook een onderdeel bij deze cursus. Het is actieve cursus voor zowel de hond als de baas, waar u beide veel plezier bij kan hebben.

Speur en Spel zou u als volgt kunnen samenvatten: de hond weten te motiveren oefeningen uit te voeren zoals hindernissen (toestellen) te nemen, de speuroefeningen juist uit te voeren. De opbouw van de speuroefeningen gaat heel stapsgewijs. Dit is een proces wat tijd kost en waar geduld voor moet zijn. Elke hond leert anders en hier zal opbouwend mee omgesprongen worden.

Het gedeelte met appel en oefening hierbij kunnen per combinatie verschillen. Afhankelijk van trainingsniveau in de gehoorzaamheid.

Wij werken met het “aandacht principe”, waarin de baas gebruik maakt van de interesse van de hond in snoep of speeltje. Zo wordt natuurlijk gedrag benut om de hond op een positieve manier te trainen en de oefeningen aan te leren. De oefeningen/ hindernissen worden op een afwisselende manier gebracht met spel elementen tussendoor.

 

Speur en Spel cursus informatie:

Aan de Speur en Spel cursus kunnen honden vanaf 6 maanden oud deelnemen, zij kunnen dan vaak nog niet aan alle toestellen meedoen. Vanaf 12 maanden oud kunnen de honden aan de volledige cursus inhoud deelnemen. Dit is vanwege de fysieke belasting op de botten en spieren.

Het is een voordeel als u met de hond al meerdere gehoorzaamheidscursussen heeft gevolgd, de basis van gehoorzaamheid is wel een vereiste voor deze cursus. Dit omdat er zonder lijn gewerkt zal worden bij bepaalde oefeningen met de hond. Samenwerking als combinatie is zeer van belang, maar ook het gedrag van uw hond herkennen in deze cursus een aandachtspunt.

Een goede samenwerking begint bij een goede band tussen baas en hond. Die band ontstaat niet zomaar, daar moet door beide aan gewerkt/ getraind worden. Het is zal nooit vanzelfsprekend zijn, deze band moet een “leven” lang onderhouden worden.

De Speur en Spel cursus bestaat uit 10 lessen van ongeveer 60 tot 90 minuten. De tijdsduur van de praktijkles is afhankelijk van de groepsgrootte en niveau van de combinaties. Wanneer het cursusblok wordt afgerond kunt u zich altijd voor het volgende blok aanmelden.

De cursus kan het gehele jaar plaatsvinden. Een auto als vervoersmiddel is wel van belang met daarin een goede autobench, omdat er van training locatie per les gewisseld kan worden en de honden soms een bepaalde tijd in de auto moeten kunnen wachten tijdens de les.

Benieuwd of dit een les is voor u en uw hond? U mag altijd contact opnemen met Marije vd Velde. Direct aanmelden? Klik hier voor het aanmeldformulier voor deze cursus.